O echipă de cercetători de la NASA a identificat, la un miliard de ani-lumină, trei găuri negre supermasive, aflate în mijlocul a trei galaxii, care urmează să se ciocnească, notează Futurism.
„Găurile negre duble sau triple reprezintă un eveniment extrem de rar”, explică cercetătoarea Shobita Satyapal de la Universitatea George Mason din SUA. „Astfel de sisteme reprezintă o consecinţă naturală a ciocnirii galaxiilor; fenomen despre care credem că stă la baza modului în care galaxiile cresc şi evoluează”, a mai adăugat aceasta.
Folosind telescopul Chandra X-ray Observatory, Wide-field Infrared Survey Explorer şi Large Binocular Telescope din Arizona, cercetătorii au reuşit să observe cele trei găuri care se ciocnesc, lucru greu de realizat în mod obişnuit din cauza norilor de gaz şi praf care le înconjoară şi care blochează lumina obişnuită.
Un sistem format din trei găuri negre se comportă diferit faţă de un sistem binar de găuri negre, iar oamenii de ştiinţă explică faptul că, în acest caz, două dintre găuri se vor contopi mult mai repede în compraraţie cu situaţia în care ar fi fost singure. Un sistem triplu ar putea să ofere o soluţie pentru „problema ultimului parsec”, în care două găuri negre se pot apropia la câţiva ani lumină una de alta, dar au nevoie de o influenţă exterioară pentru a se contopi complet. În acest caz, cea de a treia gaură neagră ar putea să reprezinte această influenţă exterioară necesară.
Citeşte şi:
Ciocnirea gaurilor negre poate revela sursa undelor gravitationale
A fost detectată cea mai mare coliziune a unei găuri negre
Câteva milioane de găuri negre care se mişcă la viteze mari ar putea exista în Calea Lactee